Recept: Soesjes
Vandaag heb ik een lekker recept voor jullie, wat denken jullie van soesjes of soezen?
Zelf vind ik dit heel lekker, en heb dit dan ook al vaak gemaakt met mijn zusjes. Ze waren overigens heerlijk. Ik deed er gewoon slagroom in als vulling, anders vond ik het te machtig worden.
We gaan beginnen.
Voorbereiden
Dit basisrecept soezendeeg is voor 8 grote soezen, 16 middelgrote of 32 kleine soesjes.
Ingrediënten
* 100 gram bloem
* 75 gram boter
* 3 eieren
* 150 ml water
* Zout
* Slagroom die je moet kloppen.
Benodigdheden
* Kom
* Mes
* Oven
* Sauspan / Pan met dikke bodum
* Maatbeker
* Houten lepel
* Mixer / Garde
* Bakplaat
* Bakpapier
* Spuitzak met glad rond spuitgat
* Schaar
Bereiden
1. Bloem boven een kom zeven.
De boter in stukken snijden.
Oven voorverwarmen op 200 °C.
In een sauspan / pan met dikke bodem 150 ml water met boterblokjes en een mespunt zout aan de kook brengen.
2. Als de boter gesmolten is, doe je de bloem er ineens bij toevoegen en met een houten lepel blijven roeren. (klontjes bloem tegen de wand van de pan los wrijven).
Dit doe je tot dat de deeg als een bal van de bodem loslaat.
3. Pan van het vuur afnemen en het deeg iets laten afkoelen.
Eieren met een mixer of garde een voor een door het deeg heen kloppen. Dit doe je tot het deeg stevig en glanzend is.
4. Pak een bakplaat en bekleed deze met bakpapier of met een dikke laag boter invetten.
Gebruik nu een spuitmondje met glad, rond spuitgat en doe deze in de spuitzak.
Schep het deeg in de spuitzak.
Spuit op enige afstand van elkaar (soezendeeg neemt tijdens het bakken in omvang toe) naar keuze grote of kleine bergjes deeg op de bakplaat.
Bakplaat in midden van de oven schuiven
Laat de soezen in 10-15 minuten (klein formaat) of 20-30 minuten (groot formaat) lichtbruin gaar bakken.
Tijdens het bakken de oven niet openen, om inzakken te voorkomen.
De soezen zijn gaar als ze licht en luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat.
Oven uitschakelen, deur op een kier zetten en de soezen 10 minuten laten afkoelen.
Soezen van de bakplaat pakken en op het rooster verder laten afkoelen.
Het soezen deeg is nu klaar, nu nog het vullen.
Na bereiden
1. Van opensnijden gaan grote soezen snel kapot, knip ze daarom open met een keukenschaar.
Laat kleine soesjes liever heel.
2. Bereid de slagroom klaar door deze te kloppen zoals het op de verpakking staat.
3. Doe de slagroom in een spuitzak met een lang, glad spuitmondje.
4. Steek de spuitmond voorzichtig onderin elk soesje en spuit er wat slagroom in.
Je soesjes zijn klaar, laat me weten of ze lekker smaakte.
Follow me on Bloglovin', Facebook, Instagram & Twitter
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
lekker
BeantwoordenVerwijderen